Erişkin yaş gurubundaki insanların ortalama %10’unda safra taşları bulunmaktadır. Safra taşları, kolesterol taşları ve pigment taşları olarak iki guruba ayrılırlar. Gösterdiği belirtiler nedeniyle bazı önemli hastalıklarla karıştırılabilir.
Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?
Safra kesesi taşları, kişide hiçbir şikayete neden olmayabilir. Kendini hissettiren safra kesesi taşları ise tekrarlayan karın ağrısı atakları şeklinde görülür. Ağrı; karnın sağ üst kısmında ya da göbek üzerinde (epigastrik) yoğunlaşan, sıklıkla sağ kürek kemiğine (skapula) doğru yayılan tarzdadır. Genellikle yağlı yemeklerden sonra başlayan yakınmalar, yavaş yavaş artar ve kesilmeden bir kaç saat sürer (bilier kolik). Şişkinlik, bulantı ağrıya eşlik edebilir. Ayrıca ilerleyen safhalarda kusma, titreme ve ateşlenme gibi ciddi belirtiler gözlenebilir. Taşın, safra kanallarını tıkaması gibi durumlarda sarılık, pankreatit, safra kesesi iltihabı gibi acil müdahale gerektiren klinik durumlar oluşturabilir.
Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı (Laparoskopik Kolesistektomi) Nedir? Sadece Taşlar Mı Alınmaktadır?
Laparoskopik ameliyatlar genel olarak ince, uzun el aletleri ile yapılmaktadır. Karın içi önce karbondioksit (CO2) gazı ile şişirilerek yeterli alan oluşturulur. Kullanılan aletlerin çapına göre 0.5 - 1 cm lik deliklerden laparoskopik aletler ve kamera içeriye yerleştirilir. Genellikle 4 delikten ameliyat gerçekleştirilir. Karın içi kamera yardımıyla aydınlatılır. Monitöre bakarak safra kesesinin tamamı, bu uzun aletlerle karın dışına çıkarılır. Sadece taşlar çıkarılmaz, safra kesesi zaten hastadır, sadece taşları aldığımızda, bir süre sonra yeniden oluşacaktır. Ameliyat sonrası dönemde hasta 6-8 saat sonra sıvı gıdalara başlar, mobilizasyonu yapılır. Hasta, standart ameliyat sonrası 24-36. saatte taburcu edilir.
Güvenli Kolesistektomi Nedir?
Laparoskopik kolesistektomide safra yolu yaralanmalarını en aza indirebilmek için “Güvenli Kolesistektomi (Critical view of safety)” adı verilen yöntem tanımlanmıştır. Bu yöntemde hayati öneme sahip safra kesesi kanalı ve arteri (damarı) ayrı ayrı ortaya konur. Öncesinde, anatomik olarak %100 doğruluk sağlanarak, damar ve kanal kesilir. Böylece komplikasyon gelişme riski en alt seviyeye düşürülür. Sonrasında safra kesesi karaciğer yatağından ayrıştırılır ve karın dışına alınarak ameliyat sonlandırılır.