Dil Seçimi
Bu Sayfayı Paylaşın:

Menopoz mu, İkinci Bahar mı?


Menopoz mu, İkinci Bahar mı?

Dünya nüfusunda yaşam süresi uzamaktadır. Buna bağlı olarak daha önce çok önemsenmeyen seyrek olarak görülen hastalıklar ve yakınmalar artık istatiksel olarak artmaktadır. Hasta popülasyonunun yaş ortalaması yükseldikçe bizim de onlara vereceğimiz tıbbi hizmetin şekli değişmektedir.

Kadın doğum yönünden bakarsak birincisi kadının iş ortamında daha etkin olması ve kariyer yapması evlilik ve doğurganlık yaşını ötelemektedir. Ve biz de buna bağlı daha çok IVF (tüp bebek) gebelik ve gebelikte diyabet, hipertansiyon, doğum güçlükleri ile karşılaşabilmekteyiz. Bebek isteyen bu hastalarımıza sağlıklı bir bebek elde edebilmeleri, sağlıklı bir gebelik geçirip, doğum yapabilmeleri için yardımcı olmak üzere biz de kendimizi geliştirmekteyiz. Tüp bebeğe bağlı ikiz gebeliklerin ya da çoğul gebeliklerin artması bebek yoğun bakım ünitelerine ihtiyacı artırmakta, ona göre düzenlemeler yapılmaktadır. Bunun yanı sıra menopoza giren kadın yaşlı kabul edilip, evinde oturup torun bakardı. Şu an yaşam süresi uzadığından artık bu yaşta insanlar daha sağlıklı ve dinç olup en üretken oldukları dönemdedirler. Hatta yeni bir işe başlayıp yaşamının geri kalanını da o şekilde planlamaktadırlar. Bu durumda ömrümüzün yaşadığımız kadarının bir o kadarını da yaşayabileceğimiz dönem kadında menopoz süresi olabilmektedir. Bu dönemde ateş basmaları, vajinal kuruluk, libido kaybı, genital organlarda deformasyon /sarkma, aşırı kanamalar, miyom, over ve meme tümörü gelişmesi, idrar inkontinansı aşırı sıklıkla karşımıza çıkmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir.

En sık oluşan ateş basmaları, vajinal kuruluk ve libido kayıplarına hasta ile konuşarak onun tedaviye uyumu ve aile öyküsündeki yatkınlıklar göz önüne alınarak yardımcı olunmalıdır. Genital organlardaki, kaslardaki gevşemeye bağlı oluşan sarkmalara karşı sadece vajinal yaklaşımla operasyonlar yapıp iyileşme ve hareket konforunu sağlamaktayız. Vajinal onarım, vajinal histerektomi, vajinal ve labiyal estetik yaklaşımlarla yardımcı olmaktayız. Yaş ile birlikte idrar kaçırma şikayetlerinde artış görülmektedir. Gülünce ve öksürünce olan tipinden, tuvalete yetişmemeye bağlı olan tipine göre ya tek tip ya mix denilen ikisinin bir arada olduğu idrar inkontinansı olabilmektedir. Biz de önce kasları güçlendirip, Kegel egzersizleri ve fizik tedavi yöntemleri (Tesla Former vb.) sonrası düzenli olmazsa vajinal veya batından yapılan sling ve burch ameliyatlarını yapmaktayız. İlaca yanıt veren tipinde medikal yoldan destek olmaktayız.

Miyomların gelişimi, over kistleri ilaca yanıt vermeyen aşırı kanamalarda hastalarımıza açık cerrahi, laparoskopik cerrahi ve vajinal histerektomi, vajinal cerrahi girişimleri yapıp, hastalarımıza daha sağlıklı bir yaşam sunmak zorundayız. Tüm bu girişimlerde hastanın beklentileri ve tıbbi zorunluluklar birlikte göz önüne alınmalıdır.

Bunun dışında, hastalarımızın cinsel yaşamlarının da olabileceği unutulmamalıdır. Bize bu yönde gelen istekler de artmaktadır. Hastanın konforunu sağlayacak yaklaşımları ve önerileri yapabilmeliyiz. Hasta hormon replasmanını istemediğinde de lokal etkili östrojenli kremlerin yanı sıra artık PRP, hyaluronik asit enjeksiyonları, vajinal rejenuvation laser veya radyofrekansla yapılabilen teknikler, cihazlar kullanmaktayız. Kozmetik jinekoloji ve gençleştirme operasyonları da önem kazanmaktadır.

Bunlarla birlikte yaşam süresinin uzaması kanser bulgularının da artmasını getirmekte ve meme, over, endometrium, serviks kanserlerinde yeni yaklaşımlar, laparoskopi tarama testleri önem kazanmaktadır.

Hastanın menopoza girmesi kadın doğum muayenesinin bitmesi demek değildir. Yıllık muayenelerine daha da önem vermesini, düzenli hale getirmesini gerektirir. Her yıl düzenli jinekolojik muayene, USG, smear ve meme USG, kemik dansitometrileri ve 2-3 yılda bir mamografi bize jinekolojik kanserlerin daha başlangıçta tanınmasını sağlamaktadır. Bu şekilde erken evre girişimlerle hastaya daha sağlıklı bir yaşam sunabiliriz. Tüm bunlar menopoz öncesi ve menopoz sürecinde kadının konforunu artırmaya yöneliktir.

Yaşam uzadığı gibi, kadının da sosyal ve toplumsal yaşamdaki etkinliği artmakta, yeni başlangıçlar, meslekler ve beraberlikler olabilmektedir. Biz de doktorlar olarak kadını bu dönemde yalnız bırakmayıp, desteklemeliyiz.

Medivia Web ve Yayın Kurulu tarafından oluşturulmuştur.
Oluşturma Tarihi: 04.10.2022 02:39
Son Güncelleme: 06.10.2022 01:50
Doktorlarımıza Danışın
✓ Valid
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca ilgili Bilgilendirme'yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.)
Arama
Yükleniyor...