Kasık bölgesindeki duvarda oluşan zayıflık ya da bebeklik döneminden kalma bir açıklık nedeniyle karın içindeki organların dışarıya doğru taşmasıdır. Bu durum, kasıkta ve erkeklerde bazen testise doğru şişlik şeklinde kendini gösterir. Karın duvarındaki bu zayıflama, çoğu zaman yaş ile birlikte artmakta böylece inguinal herniler yaşla birlikte daha sık görülmektedir.
Erkeklerde tüm yaşam boyunca %27, bayanlarda ise %3 oranında kasık fıtığı ile karşılaşma riski bulunmaktadır. Çoğu kasık fıtıkları ilk kez 1 yaşın altında veya 55-85 yaşları arasında gelişmektedir. Böylece ortaya çıkış zamanına göre konjenital veya edinsel olarak da sınıflandırılabilir. Kasık fıtıkları sık görülmeleri ve zamanında tedavi edilmedikleri takdirde, yüksek orandaki morbidite ve hatta mortalite ile birliktedir.
Bazı hastalarda hiçbir şikayet ve fizik muayene bulgusu olmaksızın kasık fıtığı bulunabilir.
En Sık Rastlanan Kasık Fıtığı Belirtileri
- Kasık bölgesinde ağrı
- Kasık bölgesinde yanma, şişlik
- Kasıkta dolgunluk hissi
Kasık Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?
Kasık fıtığı tanısı, hastalık öyküsü ve fizik muayene ile konur. Hikayede aralıklı olarak şişen kitle, ağrı gibi yakınmalarla sık sık karşılaşılır. Fizik muayenede belirgin bir fıtığın tanısı kolayca konabilir. Fizik muayene ile tanı konamayan ancak fıtık şüphesi devam eden hastada Ultrasonografi, Mr gibi ileri görüntüleme yöntemlerinden faydalanılabilir.
Kasık Fıtığı Tedavisinde Uygulanan Metotlar
Kasık fıtıklarında tek tedavi şekli cerrahidir. Fıtık içine giren barsak kısımlarının sıkışıp boğulması acil tedavi gerektirir ve hastanın hayatını tehlikeye atar. Bu nedenle, kasık fıtığı tanısı alan hastalara erken dönemde cerrahi öneriyoruz. Genel olarak fıtık tamirlerinde açık ve laparoskopik cerrahi yöntemleri uygulanabilir. Her iki ameliyat tipinde de zayıf olan karın duvarı bölgesine mesh (yama) konulmaktadır.
Kasık Fıtığı Tedavisinde Hangi Yöntem Uygulanıyor?
Kasık fıtığı tedavisinde açık ve kapalı ameliyatlar uygulanabilmektedir. Bu ameliyatların tipini belirlemede, hasta tercihleri de etkili olmaktadır. Fıtık tanısı alan hastalarla hekimlerin yaptığı görüşmede hasta için uygun olan cerrahi tipi, hasta beklentileri, fayda-zarar ilişkilerini tartışıp, sonuçta hasta için en uygun ameliyat tipi belirlenir. Laparoskopik olarak TAPP ve TEP yöntemlerini kullanılırken, açık cerrahide prolen mesh ile onarım tekniği kullanılır. Bu ameliyatların hepsinden sonra, hastalar aynı gün ya da ameliyat sonrası ilk gün taburcu edilmektedir.
Inguinal herni tamirinde standart metotlardan farklı olarak, uygun hastalarda daha konforlu ve komplikasyon riskinin daha az olduğu düşünülen düşük ağırlıklı hafif prolen yama kullanılabilmektedir.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Başarı Oranları
Uzman hekimler tarafından yapılan fıtık ameliyatları sonrası nüks oranları %1’in altındadır.