Dil Seçimi
Bu Sayfayı Paylaşın:

Diz Kireçlenmesinin Kapalı Yöntemlerle Tedavisi


Diz Kireçlenmesinin Kapalı Yöntemlerle Tedavisi

Günümüzde birçok cerrahi hastalık kapalı yöntemler ile tedavi edilmeye başlanmıştır. Bu yöntemlerin en büyük avantajı, ciltte bir santimetrelik küçük kesilerin olmasıdır. Hastanın yara iyileşme sorunu olmamaktadır. Bu yöntemler sayesinde hasta bir an önce ayağa kalkıp, kimseye bağımlı olmadan kendi ihtiyaçlarını kolaylıkla yapabilmektedir.

Ortopedi'de eklemlere uygulanan kapalı yöntemin ismi “artroskopi” dir. Bu yöntem ile dizin içine küçük kesiler ile özel küçük kameralar sokulmaktadır. Bu yöntemde gene küçük ikinci bir kesiden, özel küçük aletler sokularak eklem içinde gerekli işlemler yapılabilmektedir.

Diz kireçlenmesi nedir?

Diz kireçlenmesi aslında süreç içinde diz ekleminin kıkırdaklarının aşınarak bozulması demektir. Halkın arasında eklem kireçlenmesi “paslanma” gibi algılanmakta ve eklem hareketlerini zorlayarak bu sorunun üstesinden gelinebileceği zannedilmektedir. Bu yanlış kanı yüzünden ekleminde kireçlenme daha doğrusu aslında aşınma olan hasta, eklemlerini zorlayarak ağrılarını daha da arttırmaktadır. Diz kireçlenmesinin başlangıç düzeyinde dört önemli sorun ortaya çıkar. Birincisi, diz ekleminin içinde sinoviyal zar dediğimiz bir doku eklem sıvısını üretmektedir. Bu sıvı eklem kıkırdağının en önemli besleyici yapısıdır. Yaşla süreç içinde bu sıvının niteliği bozulur ve hastanın kıkırdak beslenmesi azalır. İkinci sorun, diz ekleminin yaşla ve özellikle fazla kilo veya aşırı kötü kullanma ile kıkırdak yüzeyinde yıpranmalara neden olması. Üçüncü sorun ise diz ekleminin destek dokusu olan menüsküs ve bağlarının aşınması ve yıpranmasıdır. Bu sorun ile dizde denge bozulmaya başlar. Dördüncü sorun ise zamanla tüm vücudumuzun niteliği bozulurken diz eklemimizi oluşturan kemik yapıların da niteliği bozulur. Bu bozulma ile kemiklerde deformasyon olarak diz eklemine binen yük dengesi olumsuz yönde bozulur.

Tüm bu sorunların devamında ise kıkırdak yüzey sıyrılarak, eklem deformasyonu ve diz kireçlenmesi dediğimiz durum oluşmaktadır. Özetle diz kireçlenmesi aslında bir eklem aşınmasıdır.

Diz Kireçlenmesinin Protez İle Tedavisi

Diz kireçlenmesinin en yaygın tedavisi, aşınan tüm eklem yüzeylerinin açık ameliyatlarla kesilerek çıkarılması ve bir çeşit diş kaplamasını andıran metal yüzeylerin diz eklemine konmasıdır. Bu tedaviye “diz protezi” adı verilir. Diz protezleri günümüzde gayet modern yöntemlerle, kaliteli ve sağlam olarak yapılabilmektedir. Ancak bu yöntemin hasta açısından bazı dezavantajları mevcuttur. Öncelikle diz protezlerinin arasında bir çeşit sert plastik benzeri malzeme kullanılması gerekmektedir. Her ne kadar bu malzeme kolay aşınmayacak şekilde tasarlanmış olsa da süreç içinde aşınır ve eskir. Bu durumda hasta ikinci bir kez tekrar ameliyat edilerek protezi veya aradaki plastik benzeri yapıyı değiştirmek gerekir. Ayrıca protez dizaynları orijinal diz hareketlerini taklit edecek şekilde yapılsa da maalesef orijinal diz ile farklılıkları mevcuttur. Diz protezleri açık bir cerrahi ile yapıldığı için ne kadar titiz ve temiz yapılsa dahi belli bir oranda enfeksiyon riskleri vardır. Bu tip bir sorun olduğunda bu protezleri bazen sökmek ve üst üste birkaç ameliyat yapmak gerekebilir. Dizi kireçlenmiş hastalar genelde ileri yaşlarda olduğu için ek hastalıkları olan insanlardır. Bu nedenle ameliyat anında veya sonrasında kalp, akciğer veya böbreklerinde sorunlar olabilmektedir.





Diz Kireçlenmesinin Kapalı Yöntemler İle Tedavisi

Diz kireçlenme hastalarının ağrıları, her zaman dizin kıkırdak bölgesinin aşınmasından olmayabilir. Bu tip hastaları titizlikle inceleyerek ağrıya neden olabilecek diğer nedenleri ortaya koymak gerekir. Bu nedenler arasında diz içinde menüsküs dokusunun pozisyonu ve yıpranma durumu, bağların oluşturduğu denge bozukluğu ve diz ağrısı ile birlikte olabilecek çevre doku ve bel sorunlarını teşhis etmek önemlidir. Bu durumda hastanın bu tip ek sorunlarını daha basit yöntemler ile çözüp, hastayı ağrısız ve fonksiyonel olarak hayata kazandırmak ana amaç olmalıdır.

Diz kireçlenmesinde kapalı artroskopi dediğimiz yöntemler ile deliklerden girerek yapılacak diz içi sorun yaratan problemleri çözmek, hastanın ağrısız bir hale gelmesini sağlayabilir. Bu nedenle bu tip bir hastada öncelikle tüm bu sorunların madde madde ortaya konması ve ardından çok daha basit bazı yöntemler ile hastanın daha büyük protez cerrahisi gibi ameliyatlardan uzak durması sağlanabilir.

Medivia Web ve Yayın Kurulu tarafından oluşturulmuştur.
Oluşturma Tarihi: 22.09.2022 09:03
Son Güncelleme: 06.10.2022 01:50
Doktorlarımıza Danışın
✓ Valid
Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca ilgili Bilgilendirme'yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.)
Arama
Yükleniyor...